Educatief monnikenschrift
Het educatief seizoen in De Veldschuur loopt weer naar zijn eind.
Eind mei is voor de laatste keer dit onderwijsseizoen de archeologieles gegeven. Kinderen van de basisscholen rondom De Veldschuur uit de gemeenten Hasselt, Genemuiden, Punthorst, Rouveen, Staphorst en IJhorst volgen deze lessen.
Bij de archeologieles, die onderdeel is van de erfgoedlessen, worden de kinderen de grondbeginselen van het opsporen, vinden en herkennen van archeologische vondsten onder leiding van amateur archeologen bijgebracht. Er vindt ook verdere verdieping in de archeologie plaatst en mogen de kinderen zelf vondsten zoeken, vinden en onder andere met de gevonden scherven aan het puzzelen slaan om een schaaltje of potje proberen samen te stellen.
Daarnaast leren ze zelf schrijven met ganzenveer, riet- en kroontjespen. Bij deze les worden ze per groep naar binnen geroepen en op het moment, dat ze de drempel van De Veldschuur weer overgaan, wanen ze zich in een andere wereld. De weg naar de deur van het klaslokaal geeft ze de mogelijkheid rustig te worden, maar als ze onder gewijde klanken het scriptorium binnen komen en door monnik Jan worden verwelkomd, mag de rust niet meer worden verstoord. Vanaf dat moment heerst er een serene stilte en volgen ze monnik Jan bij het rond de tafels lopen in het lokaal. Net als vroeger in de tijd van de monniken.
Na de ronde nemen ze plaats en vertelt monnik Jan over het schrijven van boeken door de monniken en onder andere met welke soorten schrijfpennen, die vroeger werden gebruikt: ganzenveer, rietpen en kroontjespen. Vervolgens mogen ze allen ervaren hoe het schrijven met de verschillende pennen aanvoelt en daarna krijgen ze een kartonnetje, waarop ze de eerste letter van hun naam met hun lievelingspen mogen schrijven. Vervolgens volgt het afwerken (verfraaien van de letter) met de gouden pen.
De tijd is voorbij gevlogen, het wonder van het leren mooi schrijven is afgerond en monnik Jan geeft ze hun vrijheid weer terug. Toch merkt hij, dat ze de les niet als een "must" hebben ervaren en ze even weer moeten wennen aan de andere vrijheid in onze moderne tijd.
In juni volgen dan de lessen "Natuur door de lens", waarbij de kinderen het maken van prachtige natuurfoto's wordt bijgebracht.
Op 1 juni is er nog een les kaasmaken voor een schoolklas uit Staphorst en dan volgen op 2, 9 en 16 juni de "Natuur door de lens" lessen voor de klassen uit Rouveen, Staphorst en IJhorst. Op 9, 23 juni en een nog nader te bepalen datum, omdat de les verschoven is, zijn de leerlingen van de scholen uit Genemuiden en Hasselt aan de slag met het fototoestel.