Zoemt het bij De Veldschuur 3?
Zoemt het bij de Veldschuur?
Vanuit De Veldschuur willen we de komende periode meer in actie komen voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. Meer dan helft van alle 358 soorten is bedreigd.
Wilgen horen helemaal thuis in het laagveen. Knotwilgen worden al eeuwen gehouden voor hun flexibele hout, bijvoorbeeld in het vlechtwerk van manden. De wilg is een echte vroegbloeier en is een belangrijke struik/boom voor insecten. De wilgenfamilie heeft zowel vrouwelijke planten (met nectar) als mannelijke planten (met stuifmeel). Het stuifmeel is in het voorjaar belangrijk voor de opbouw van het bijenvolk en wordt dus in deze periode als ze beginnen te bloeien veel bezocht. Rond ‘De Veldschuur’ staan er veel wilgen, dus de bijen op het terrein hebben een goed voorafje in het voorjaar.
De aardhommel is een soort, die volop gebruik maakt van wilgenkatjes (bloeiwijze van de wilg). De koninginnen foerageren (regelmatig terugkerend zoeken en vinden van voedsel) massaal op de wilgen. Vaak met tientallen tot meer dan honderd op één boom. Maar ze zijn niet alleen gek op wilgen, koninginnen en werksters worden op tal andere planten aangetroffen en ze lijken geen uitgesproken voorkeur te hebben voor bloemen.
De aardhommel is in Nederland een van de algemeenste en talrijkste hommels. Ze komen in alle landschapstypen voor. Minder talrijk in venen en moerassen, omdat de grond daar vaak te vochtig is om te nestelen. In stedelijk gebied is het een van de algemeenste en talrijkste hommelsoorten. Ze nestelen gewoonlijk ondergronds, soms ook in spouwmuren en schuren. Ondergrondse nesten worden soms tot op anderhalve meter diepte gevonden. Dit zijn dan vrijwel altijd oude nesten van muizen en andere zoogdieren geweest.
Zet je dit voorjaar de schep in de grond? Wees dan niet verbaasd als je een hommel tegenkomt op een meter diep. Ze heten dan ook niet voor niets aardhommels.
Bron foto: IVN- Wim Kok
Leer de hommels en bijen van je tuin kennen.
Klik op de link voor een handig bijengidsje:
https://groenbezig.nl/bewoners-voor-bijen