Boekpresentatie

Boekpresentatie 'Vogels van het Natuurpark Weerribben-Wieden'
Datum: 24 november 2016
Locatie: De Veldschuur, Wijkweg 2, 7954 HP Rouveen
Houd u er rekening mee, dat de Stadsweg vanaf 21 t/m 25 november is afgesloten en De Veldschuur alleen vanaf de Holtrustweg is te bereiken.
Aanvang: 19:30 uur
Nadere informatie:
Nieuw, compleet en uniek: 'Vogels van het NP Weerribben-Wieden'
Met het verschijnen van het boek “Vogels van het Nationaal Park Weerribben-Wieden” kan iedere liefhebber van de natuur in noordwest Overijssel zijn hart ophalen! Niet eerder verscheen een uitgave zo uniek en volledig als dit meesterwerk. Het toegankelijk geschreven complete boekwerk is het resultaat van zes jaar noeste arbeid.
Jeroen Bredenbeek, boswachter ecologie in de beheereenheid noordwest Overijssel schreef het samen met collega Ronald Messemaker van Natuurmonumenten en Obe Brandsma van de provincie Overijssel. Ze hadden het boekwerk niet zonder de hulp van een groot aantal vrijwilligers kunnen maken, benadrukten ze recentelijk bij de presentatie. Veel fotografen, tekstschrijvers, tekenaars en vogeltellers leverden bijdrages aan het boek dat in een oplage van 2000 is verschenen. In het boek staan alle bijzondere vogels die in Weerribben en Wieden voorkomen. In totaal zijn er 140 tot 150 broedvogels. Daarvan staan er veertig op de rode lijst van beschermde vogelsoorten. Alleen dat feit maakt het Nationaal Park Weerribben-Wieden al bijzonder. De populaties zijn vaak ook heel groot. Een kwart van de populatie watersnippen in Nederland zit in het Nationaal Park.
Niet alleen het resultaat is prachtig ook de weg ernaar toe was een belevenis. “Het leuke was dat er zelfs voor ons, als gebiedskenners, telkens weer nieuwe gegevens opdoken. Door het ontstaan van het totaal beeld van de ontwikkelingen door de jaren heen zijn we anders naar bepaalde vogels gaan kijken. Soms was het verstand op nul en door schrijven en “stippen”. Ik heb denk ik wel een paar honderd stippen gezet op al die verspreidingskaartjes. Maar als je het resultaat ziet, dan was het de moeite waard. De boekbesprekingen waren ook leuk. Behalve dat de stand van zaken werd doorgenomen werden ook de meest recente avifaunistische ontwikkelingen in het gebied uitgewisseld en soms tot ver daar buiten,” lacht Jeroen Bredenbeek.
In het boek is ook aandacht voor de beste vogelspotplekken. De Auken tussen Giethoorn en Steenwijk is er daar één van. In de hoogwaterzone die in de jaren negentig is ingericht zijn veel grote zilverreigers. Zelfs twee exemplaren die daar broeden. En een prachtig kolonie van zeker negentig lepelaars zijn te zien. De eerste twee boeken zijn door landsdeelmanager noord Jos Bisschops van Natuurmonumenten en provinciaal directeur Herman Brink van Staatsbosbeheer in ontvangst genomen. Die waren onder de indruk van het boek. “Dit boek had eigenlijk eerder moeten verschijnen: dan was de vraag welk natuurgebied het mooiste van Nederland is, niet meer nodig geweest”, aldus Bisschops. Herman Brink wees op de grote waarde van het boek van de drie auteurs. “Er staan gegevens in van meer dan 65 jaar telwerk in het gebied in. Ongelooflijk.”