Insectenhotel tijdens de winter geopend

Toen opeens overal in de omgeving insectenhotels werden gebouwd, in bijna iedere natuur- educatieve instelling zag je zo’n ding, kwam Tonny (adjunct coördinator) met het idee dat wij ook bij de Veldschuur niet achter konden blijven.
Dus werd er gekeken wat we aan materiaal hadden liggen. Van wat palen werd een frame gemaakt met daartussen wat vakken. Deze vakken opgevuld met natuurlijke materiaal zoals: den- en spar appels (tevens een goede weersvoorspeller) maar ook de holle stelen van fluitenkruid, kleine berenklauw en engelwortel. Andere vakken met stukken dakpan en boomstam, op maat gemaakt door SBB personeel en geboord door vrijwilligers van de Veldschuur.
Kleine vakken zijn voorzien van vlinder en lieveheersbeestjes kasten en onderin een aantal betonstenen met gaten voor de solitaire bijen enz.
Het dak had nog wel wat voeten in aarde, het liefst een rieten dak maar wie kon dat maken? Gelukkig hebben wij vrijwilligers in alle soorten en maten. En daarvan had er één een zwager die dat wel kon fiksen. Voordat we het wisten kon er al pannenbier worden gedronken (wel alcohol vrij natuurlijk).
Deze winter gaan we natuurlijk in met een overvol hotel. Als je bedenkt dat er alleen in Nederland 20.960 soorten insecten rondlopen en vliegen kan dat niet anders.
wat biedt het hotel:
a. een schuilplaats en overwintering insecten.
b. een vlinderkast voor vlinders
c. een kast voor Lieveheersbeestjes
d. gaten in boomstammen en betonstenen voor solitaire bijen, wespen en hommels, maar ook voor parasitaire insecten zoals koekoeksbijen en sluipwespen. Ik heb er ook al een goudwespje en een gevlekte smalbok uit zien kruipen.
De bouwers van het hotel nodigen u hierbij uit om eens een keer te komen kijken. Tot ziens.