Gestippelde houtvlinder

Door Gerrit de Jonge
Vanmiddag, en dan bedoel ik zaterdag 1 augustus, was het lekker druk bij De Veldschuur. Mensen die zo maar even aankwamen voor een kop koffie of thee, maar ook veel mensen die met vragen over de natuur bij ons waren gekomen. Twee van deze mensen, ik had nog verteld dat ze kwartels achter De Veldschuur tegen konden komen, kwamen later bij me om te zeggen dat ze er inderdaad twee hadden gezien.
Daarnaast lieten ze mij ook een foto zien van een vlinder, die ze bij de parkeerplaats hadden ontdekt, met de vraag of ik wist welke dat was. De vlinder kwam mij bekend voor, maar ik moest ze op dat moment het antwoord schuldig blijven. Wil de mensen ook niet met een kluitje in het riet sturen en heb ze daarom toegezegd, dat ik hem ook zou fotograferen en de naam van de vlinder in een artikel op de site zou vermelden.
En.....ik ben er achter gekomen: Het is de Gestippelde houtvlinder.
Mensen van de Veldschuurbongerd en ook andere mensen met een bongerd.........opgelet: Deze vlinder legt zijn eitjes onder andere op de malus sylvestris (de wilde appel), een soort struik of boom uit de rozenfamilie. De eitjes ontwikkelen zich tot rupsen en deze rupsen verspreiden zich over de stam en takken van de boom. Hierin kunnen ze zich in het merg boren, waardoor de boom na verloop van tijd af kan sterven. Ze kunnen gaten boren tot een lengte van ca. 30 cm met een doorsnede van 1 cm en naar beneden gericht.
Kijk dus goed uit naar gele rupsen met een bruine kop.