Archeologie in "De Veldschuur"
Achtergrondinformatie:
Toen in 2002 de plannen voor de bouw van De Veldschuur werden opgesteld en uitgewerkt, voegde de stichting 'Vrienden van de Oldematen' (VVO) de archeologie van de regio toe aan haar activiteitenbeleidsplan. Dit werd mogelijk gemaakt door het werk van de stichting 'Werkgroep Archeologie Regio Staphorst' (SWARS), een reeds bestaande organisatie die de landelijke en regionale archeologie onder de aandacht van een breed publiek wil brengen.
De werkgroep SWARS kreeg de reeds geplande en door Interegg 1 (Europees fonds) gevraagde werkruimte in de nog te bouwen Veldschuur toegewezen en vanaf 2005 verzorgt een groep vrijwilligers van VVO de belevingslessen, historie en archeologie voor de schooljeugd. Elk jaar maken scholen voor basisonderwijs hiervan gebruik en komen 800-1000 leerlingen uit omliggende gemeenten naar De Veldschuur om kennis te maken met hun eigen historische en archeologische leefomgeving.
Stichting SWARS is een werkgroep archeologie, die ressorteert onder de landelijke vereniging voor vrijwilligers in de archeologie (de AWN.) en maakt deel uit van de AWN afd. 20: IJsseldelta Vechtstreek.
De rijke historie van de regio geeft ruim voldoende aanknopingspunten m.b.t. archeologie, o.a.:
De aanwezigheid van prehistorische bewoning: vuursteenvondsten uit de steentijd;
Historie van het Zwartewaterklooster: verbonden met de slag bij Ane in 1227;
Historie van de steden Hasselt en Zwartsluis: Hanzesteden aan de rivier het Zwartewater;
Ontwikkeling van Staphorst, Rouveen en IJhorst: kerkelijke en maatschappelijke geschiedenis met vondsten uit de periode 13e - 19e eeuw.
Wilt u meer informatie over SWARS, stuur uw mail naar:
[email protected]
Link naar de site van:
archeologieopschool
awn-archeologie
Facebook SWARS