Erfgoedles: archeologie

Erfgoedles: archeologie
Het woord archeologie is afgeleid van de Griekse woorden archaeios (oude) en logos (kennis). Archeologie betekent dus letterlijk ‘oudheidkunde’. Archeologen bestuderen samenlevingen uit het verleden aan de hand van de sporen die ze hebben achtergelaten. Sommige van deze resten zijn nog zichtbaar aan het oppervlak, zoals hunebedden, grafheuvels en terpen. Het merendeel van de overblijfselen uit het verleden is echter bewaard gebleven in de grond. We spreken dan ook vaak van het ‘bodemarchief’
In de lessen archeologie in De Veldschuur staan we stil bij wat er zoal in onze omgeving wordt gevonden. Bij de lessen over archeologie van je eigen dorp en buurt kun je leren hoe de mensen destijds hebben geleefd.
Maar, naast luisteren tijdens de lessen archeologie is het vooral ontdekken van dat bodemarchief! Je gaat met een metaaldetector op pad en probeert metaal in de grond op te sporen. Je leert zelfs werken op de manier van een echte archeoloog. Je leert de prikstok en de troffel hanteren en in de Veldschuur bekijk je de vondsten die in de omgeving zijn gedaan.
Zelf doe je grondboringen en speur je naar de overstromingen die er zijn geweest in de laatste 200 jaar en dat kan echt!!……zelf ook al eens iets gevonden? Elke woensdagmiddag kun je vondsten in de Veldschuur laten zien of je vergelijkt je gevonden scherven met die in de “schervenkast”…In een van de lessen ga je proberen scherven weer in een voorwerp te veranderen door ze te plakken….
Er is in De Veldschuur op het gebied van historie en archeologie erg veel te beleven!!